Positieve bekrachtiging over de kop

Samen met Isala’s Oriënt.
Honderden, misschien wel duizenden keren heb ik Oriënt volgestopt met positiviteit. Soms omdat hij het in mijn ogen heel goed deed, omdat hij zelf iets nieuws aandroeg, of omdat ik (en hij natuurlijk ook) dat leuk vond. Nooit zat hij met zijn neus in mijn jaszak (zoals dat gezegd kan worden). Natuurlijk vroeg hij op zijn elegante manier wel eens om iets lekkers, met zijn zachte en voorzichtige houding. En dan gaf ik het hem, expres, omdat hij het zo elegant vroeg en ik dat zo mooi aan hem vond.

Positief bekrachtigen is iets wat ik bij altijd nastreef, bij alle paarden. Niet alleen in voer maar ook bijvoorbeeld in complimenteren en aanraking. Ik ben er van overtuigd dat dieren hierdoor leergierig blijven/worden, open staan, sneller leren en samenwerken als leuk ervaren. Dit doe ik om een paard in zijn/haar kracht te zetten, betrouwbaar te zijn en te bevestigen.

Het is oké om je paard te ‘overbelonen’ en het positieve te benadrukken.

 

Foto door Nikki de Kerf